×

Uwaga

Folder doesn't exist or doesn't contain any images

Od roku szkolnego 2017/2018 dotychczasowe działające niezależnie od siebie programy "Mleko w szkole" oraz "Owoce i warzywa w szkole" zostały zastąpione jednym wspólnym programem. Darmowe mleko, warzywa i owoce otrzymują uczniowie klas I-V.
Głównym celem programu jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie, a także propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

W ramach komponentu owocowo-warzywnego każde dziecko może w roku szkolnym 2017/2018 liczyć w pierwszym semestrze na 42 porcje, z tego:
* 12 porcji jabłek
* 5 porcji gruszek
* 2 porcje śliwek
* 1 porcję soku owocowego
* 7 porcji marchwi
* 5 porcji rzodkiewki
* 2 porcje papryki
* 4 porcje pomidorów
* 3 porcje kalarepy
* 1 porcję soku warzywnego lub owocowo-warzywnego
W drugim semestrze uczeń otrzyma 42 porcje, z tego:
* 12 porcji jabłek
* 5 porcji gruszek
* 2 porcje truskawek
* 1 porcję soku owocowego
* 9 porcji marchwi
* 6 porcji rzodkiewki
* 4 porcje pomidorów
* 2 porcje kalarepy
* 1 porcję soku warzywnego lub owocowo-warzywnego

Jeśli chodzi o komponent mleczny, to w roku szkolnym 2017/2018 każdy uczeń uczestniczący w programie otrzyma w pierwszym semestrze 40 porcji, w tym:
* 34 porcje mleka
* 2 porcje jogurtu naturalnego
* 2 porcje kefiru naturalnego
* 2 porcje serka twarożkowego
W drugim semestrze może zaś liczyć na 44 porcji, w tym:
* 34 porcje mleka
* 4 porcje jogurtu naturalnego
* 4 porcje kefiru naturalnego
* 2 porcje serka twarożkowego